MUSICOTERÀPIA 
La música al servei de la psicologia i el llenguatgeLa musicoteràpia infantil consisteix en l'ús de la música i de les activitats musicals amb l’objectiu d’estimular, millorar o recuperar el correcte desenvolupament dels nens petits en tots els seus àmbits. En una sessió de musicoteràpia, mentre el nen s’ho passa bé cantant i tocant instruments, el musicoterapeuta pretén aconseguir que el nen sigui capaç de mantenir l’atenció, que articuli millor les paraules, que mantingui una bona coordinació corporal o que construeixi les frases correctament.

Al Centre Auca fem musicoteràpia amb nens des dels 2 anys. Consisteix en el treball terapèutic dut a terme per professionals de la psicologia i la musicoteràpia, i s'aplica als nens amb retard maduratiu, retard del llenguatge, retard psicomotriu, síndrome de Down, síndrome de Williams, autisme, retard mental, i altres problemes del desenvolupament infantilLes sessions són de 45 minuts, amb una periodicitat d’1 a 3 dies a la setmana, segons el cas. Prèviament, realitzem un estudi psicològic del desenvolupament del nen per tal de valorar els objectius a treballar i el mètode i periodicitat més adequats.

Utilitzem la música i les activitats musicals (cantar, tocar instruments, escoltar música) com a estímul per l’aprenentatge, ja que ajuden al nen a memoritzar i entendre conceptes bàsics, i a posar en marxa aspectes bàsics del seu desenvolupament com la capacitat d'atenció, la relació amb l'altre, la coordinació motriu, etc. Les sessions comencen amb una cançó de benvinguda, que inclou el nom del nen i busca la familiarització amb l’entorn i la resposta comunicativa del nen cap a la terapeuta. Durant la sessió, es van realitzant activitats que estimulen el vincle comunicatiu i emocional, el llenguatge, i la motricitat, segons els objectius prèviament establerts en l’avaluació diagnòstica.

Trobareu més informació en aquest article: